Ce este grasimea viscerala?
Grasimea viscerala este un tip de grasime corporala localizata la nivelul peretilor abdominali, in spatele muschilor, care inconjoara organe vitale precum ficatul, intestinele si stomacul, dar se gaseste si la nivelul vaselor de sange. Un anumit procent de grasime viscerala este sanatos deoarece ajuta la protejarea organelor. Un procent prea mare de grasime viscerala poate fi periculos si poate conduce la probleme grave de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima si accidentul vascular cerebral.
Grasimea subcutanata reprezinta stratul de grasime localizat imediat dub piele si este diferita de grasimea viscerala.
Ce cauzeaza grasimea viscerala?
Factorii genetici pot dicta conformatia corpului si modul in care corpul stocheaza grasimea viscerala.
Factorii de mediu, cum ar fi dieta si exercitiile fizice, joaca si acestia un rol important in stocarea excesului de grasime viscerala. O dieta bogata in alimente grase si in carbohidrati si un stil de viata inactiv ofera conditiile ideale pentru stocarea grasimii viscerale.
Stresul este, de asemenea, un factor important. Stresul activeaza in organism un hormon numit cortizol. Cortizolul poate declansa stocarea unei cantitati mai mari de grasime viscerala.
Care sunt simptomele grasimii viscerale?
Un volum crescut al abdomenului poate reprezenta un semn evident al depunerii grasimii viscerale, dar poate indica si o stocare de grasime subcutanata. Unele studii au aratat ca si forma abdomenului marit in dimensiune poate oferi indicii in ceea ce priveste prezenta grasimii viscerale.
Care sunt riscurile pentru sanatate cauzate de prezenta unui procent crescut de grasime viscerala?
Bolile de inima, boala Alzheimer, cancerul, diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral si colesterolul ridicat sunt cateva dintre afectiunile care par a fi corelate cu nivelul de tesut adipos de la nivel abdominal.
Grasimea viscerala si bolile de inima
Studiile au aratat o legatura intre grasimea viscerala si bolile de inima. De exemplu, un studiu a constatat ca femeile cu circumferinta taliei mai mare in raport cu circumferinta soldurilor au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta boli de inima. Insa, majoritatea studiilor nu masoara direct grasimea viscerala.
Grasimea viscerala si boala Alzheimer
Un alt studiu a constatat ca persoanele cu un procent mai mare de grasime abdominala si cu un procent mai mare de grasime viscerala prezinta un risc de trei ori mai mare de a dezvolta dementa, inclusiv boala Alzheimer, comparativ cu persoanele cu un procent mai mic de grasime abdominala.
Grasimea viscerala si cancerul
Studiile au sugerat o legatura intre procentul de grasime viscerala si cancer, inclusiv cancerul colorectal. Intr-un studiu, persoanele cu cel mai mare procent de grasime viscerala au prezentat de trei ori mai multe sanse de a dezvolta polipi precancerosi la nivelul colonului.
Grasimea viscerala si diabetul de tip 2
Procentul de grasime viscerala este legat de rezistenta la insulina, care este corelata cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
Grasimea viscerala si accidentul vascular cerebral
Desi cauzele nu sunt clare, studiile au aratat ca persoanele cu un procent mai mare de grasime viscerala sunt mai susceptibile la dezvoltarea unui accident vascular cerebral. Prezenta grasimii viscerale prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral la o varsta mai frageda.
Grasimea viscerala si colesterolul ridicat
Grasimea viscerala are legatura directa cu nivelurile mai ridicate de colesterol, inclusiv de colesterolul ,,rau" (LDL colesterol) din sange.
Grasimea viscerala si hipertensiunea arteriala
Grasimea viscerala a fost, de asemenea, asociata cu hipertensiunea arteriala.
Cum este diagnosticata grasimea viscerala?
Singura modalitate de a diagnostica cu certitudine grasimea viscerala este cu ajutorul unei scanari CT sau RMN. Fiind metode costisitoare, de cele mai multe ori se utilizeaza liniile directoare specifice pentru masurarea grasimii corporale.
Cum se masoara grasimea viscerala?
Medicii masoara grasimea corporala respectand anumite linii directoare specifice. Grasimea viscerala reprezinta aproximativ 10% din totalul grasimii corporale.
Exista cateva modalitati prin care se poate masura grasimea corporala:
• Masurarea circumferintei taliei. Aceasta masuratoare se efectueaza chiar deasupra oaselor soldului. Pentru femei, 90 cm sau mai mult inseamna un risc crescut de a dezvolta probleme de sanatate cauzate de un procent ridicat de grasime viscerala. Pentru barbati, o circumferinta a taliei de peste 100 cm este asociata cu un risc crescut de a prezenta grasime viscerala in exces.
• Raportul talie-sold. Se va masura circumferinta taliei si a soldului si se va imparti circumferinta taliei la circumferitna soldurilor. Un raport talie-sold mai mare de 0,85 la femei si mai mare de 0,90 la barbati indica obezitate abdominala.
• Indicele de masa corporala (IMC). IMC masoara grasimea corporala pe baza inaltimii si greutatii. Un IMC de 30 sau mai mult (la barbati si la femei) indica faptul ca persoana ar putea fi supraponderala si posibilitatea de a avea un nivel mai mare de grasime viscerala.
• Raportul talie-inaltime. Se va imparti circumferinta taliei la inaltime. Un raport sanatos nu ar trebui sa fie mai mare de 0,5 (la barbati si la femei).
Cum poate fi redus procentul de grasime viscerala?
Pericolele stocarii excesului de grasime viscerala pot fi extreme si imediate, asa ca este esentiala implementarea unor modificari atat in alimentatie, cat si in stilul de viata, deoarece pierderea in greutate poate ajuta o persoana sa reduca procentul de grasime viscerala.
Exercitii fizice
Exercitiile fizice sunt o modalitate excelenta de a reduce grasimea viscerala. O rutina de miscare ar trebui sa includa atat exercitii cardio, care cresc ritmul cardiac, cat si un antrenament de forta, care poate intretine sau creste masa musculara.
Exercitiile cardio ar putea include:
- alergare
- ciclism
- inot
- exercitii aerobice
- antrenament de tip circuit
Antrenamentul de forta ar putea include:
- genuflexiuni
- exercitii cu greutati
- flotari
Reducerea stresului
Stresul poate juca, de asemenea, un rol important in stocarea excesului de grasime viscerala. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand intervine stresul, corpul elibereaza un hormon numit cortizol, care creste cantitatea de grasime viscerala stocata de corp. Unii medici recomanda persoanelor cu un nivel ridicat de grasime viscerala sa incerce sa-si reduca nivelul de stres.
Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, respiratia profunda si alte tactici de gestionare a stresului, pot fi benefice si pot ajuta o persoana sa piarda mai eficient grasimea viscerala.
Regimul alimentar
O dieta sanatoasa, cu continut scazut de zahar, de alimentele procesate va ajuta, de asemenea, la pierderea in greutate si la reducerea excesului de grasime viscerala. O dieta sanatoasa ar trebui sa includa:
- proteine slabe
- fructe si legume
- carbohidrati complecsi, cum ar fi cartofii dulci, fasolea si cerealele integrale.
Fierberea, gatirea la abur, coacerea si prepararea la gratar a alimentelor vor ajuta ca mesele sa fie mai sanatoase si sa aiba un continut scazut de grasimi.
Un program de somn adecvat
Dormitul insuficient poate creste procentul de grasime viscerala. Un adult ar trebui sa doarma cel putin sapte ore pe noapte.
Limitarea consumului de alcool
Un consum crescut de alcool poate creste procentul de grasime viscerala in exces cumulat.
Cum poate fi prevenit excesul de grasime viscerala?
Universitatea Harvard afirma ca dieta si exercitiile fizice au fost eficiente in reducerea grasimii viscerale. Urmatoarele recomandari au fost recunoscute ca fiind utile in reducerea risului de cumulare a unui exces de grasime viscerala:
- efectuarea de exercitii fizice regulate
- consumarea unei diete sanatoase, echilibrate
- un program de somn adecvat
- reducerea nivelului de stres
- limitarea consumului de alcool
- renuntarea la fumat
Bibliografie:
Visceral Fat (Active Fat), Diabetes.co.uk official website
What is the best way to get rid of visceral fat?, Medical News Today official website
Shuster A, Patlas M, Pinthus JH, Mourtzakis M. The clinical importance of visceral adiposity: a critical review of methods for visceral adipose tissue analysis. Br J Radiol. 2012 Jan;85(1009):1-10. doi: 10.1259/bjr/38447238. Epub 2011 Sep 21. PMID: 21937614; PMCID: PMC3473928.
Visceral Fat: What Is It?, WebMD official website
Visceral Fat, Healthline official website
Visceral Fat, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona